Terveys ja hyvinvointi
Fredu Sirviö

Maksa on ravinteikkain sisäelin

Metsästämällä ja keräämällä ruokansa hankkineet luonnonkansat ovat tyypillisesti kypsentäneet huolellisesti kaikki eläinkunnan tuotteet ennen niiden käyttöä. Kuitenkin sisäelimet ja niistä erityisesti maksa ovat tehneet tähän toisinaan poikkeuksen. Syynä on maksan pehmeä rakenne. Raakaa maksaa on huomattavasti helpompi syödä kuin raakaa lihaa. Kuitenkin myös maksan kohdalla kypsennys parantaa ravinteiden imeytyvyyttä ja lyhentää ruoansulatusaikaa. Luonnonkansat ovatkin kypsentäneet

Lue lisää »
Lifestyle
Fredu Sirviö

Vähennä haitallista sinivaloa älylaitteissasi näillä sovelluksilla

Sinivalo on valon taajuus, jota löytyy luonnollisesti auringonvalosta. Kirkasvalolamppujen teho perustuu sinivaloon. Tämän lisäksi sinivalolle altistuu runsaasti loisteputkien ja autojen lamppujen valoista sekä tietokoneiden ja älylaitteiden kuten kännyköiden ja tablettien näytöistä. Sinivalo kertoo aivoille, että on päivä ja olisi aika piristyä. Liikaa saatuna sinivalo kuitenkin uuvuttaa aivot, väsyttää silmiä sekä aiheuttaa silmissä punoitusta ja kuivumisen

Lue lisää »
Terveys ja hyvinvointi
Fredu Sirviö

Eivätkö vihannekset maistu? Vinkkejä kuinka saat ne maistumaan hyvältä

Monia kauhistuttaa ajatus syödä höyrytettyä parsakaalia tai porkkanaa. On myös ymmärrettävää, ettei ajatus omenasta innosta kovin paljon jos on on maistanut ainoastaan vanhaa Granny Smith omenaa. Ulkomaiset omenat saattavat olla jopa yli vuoden vanhoja siinä vaiheessa kun ne päätyvät sinun ostoskassiin.  Kasvisten kanssa, niinkuin muunkin ruoan kanssa raaka-aineiden laatu sekä valmistustapa vaikuttavat paljon makuun. Seuraavassa

Lue lisää »
Reseptit
Fredu Sirviö

Lehtikaalisipsit ovat herkullinen vaihtoehto illanistujaisiin

Lehtikaali(Brassica oleracea var. sabellica) kuuluu maailman terveellisimpiin ruoka-aineisiin. Se on superfood, josta saa runsaasti tärkeitä ravintoaineita. Lehtikaalia voi käyttää keittoihin, salaatteihin, smoothien sekaan, pataruokiin, mehustukseen, muhennoksiin, ym. Lehtikaalisipsit voittavat kaikki perunalastut mennen tullen sekä maussa että ravintoarvoissa. Lehtikaalisipsit Tarvitset: Pussin lehtikaalia (n.200g) Yhden sitruunan mehut Ruokalusikallinen oliiviöljyä Merisuolaa tai ruususuolaa Muita mausteita halutessa (esim. paprika tai

Lue lisää »
Reseptit
Fredu Sirviö

Näin valmistat itse tofua

Tofu, jota kutsutaan myös nimellä soijajuusto, on soijamaidosta juoksettamalla tehty ruoka-aine. Se sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä. Tofua valmistetaan juoksettamalla soijamaito ja valuttamalla tai puristamalla pois ylimääräinen neste. Valmistukseen voidaan käyttää esivalmistettua soijamaitoa, mutta yleensä valmistukseen käytetään soijapavuista liottamalla, jauhamalla, keittämällä ja puristamalla valmistettua tuoretta soijamaitoa. Tofun valmistaminen muistuttaa tekniikaltaan juuston valmistamista, mutta

Lue lisää »
Reseptit
Fredu Sirviö

Valmistaudu flunssakauteen luuliemen avulla

Länsimaissa syömme paljon eläinkunnan tuotteita, mutta kovin yksipuolisesti. Lihan syönnin tasapainoksi olisi hyvä niin aikuisten kuin lastenkin syödä myös muita osia eläimestä. Luuliemi on maailmanlaajuisesti yksi perinteisimpiä ja arvostetuimpia eläinkunnasta saatavia ruokia. Luuydin on elimistön luontainen ravinnevarasto ja sisältää kaikki elämän kannalta keskeisimmät ravinteet. Herkullisuuden ja pehmeyden lisäksi luuliemi on erittäin monikäyttöinen. Luuliemen on todettu

Lue lisää »
Lifestyle
Fredu Sirviö

Hiusten värjääminen kasviväreillä – katso mistä on kyse?

Hiusten kasvivärjäys on aihe, joka herättää paljon kysymyksiä, sillä niiden värjääminen 100 % luonnollisin ainein on täysin erilaista puuhaa, kuin synteettisillä väreillä työskentely. Kaikki alkoi hennasta, jota ensin oli vain muutaman harvan luomufirman valikomissa. Nykyään hiusten värjäämiseen kasviväreillä on jo monenelaisia mahdollisuuksia, ja hennan, pääraaka-aineen oheella käytetään myös yrttejä, puunkuorta ja hedelmiä. Lisänä käytetään myös

Lue lisää »
Reseptit
Fredu Sirviö

Paahdettu bataattitoast on tulikuuma ruokavillitys

Uusin ruokavillitys leviää vauhdilla sosiaalisessa mediassa. Hashtagilla #sweetpotatotoast löytyy jo jos jonkinlaista variaatiota Instagramissa. Bloggari Kelsey (Little Bits Of) kehitti supersuositun bataattitoastin, jonka suosio ei ota laantuakseen. Bataatitoast on oiva leivänkorvike ja todellinen pikaruoka. Maukas bataatti sopii loistavasti niin makean kuin suolasen kanssa. Mitä tarvitset: Isohkoja bataatteja, uunin tai toasterin ja mieleiset täytteet. Kuinka valmistaa: Lämmitä

Lue lisää »
Reseptit
Fredu Sirviö

Valmista itse sitruunalimonadi eli lemonade (resepti)

Kotitekoinen sitruunalimonadi on loistava vaihtoehto esimerkiksi kesäjuhlien tarjoiluun. Klassinen lemonade on helppo valmistaa, keitä vain sitruunan kuoret ja sokeri kattilassa ja lisää lopuksi sitruunoiden mehu. Lisää jäähtyneeseen tiivisteeseen kuplavettä, ja sinulla on herkullista itse tehtyä sitruunalimsaa. Tarvitset: 3-4 isoa luomu sitruunaa 2dl vettä 1dl kookossokeria* 1 litra Vichyä tai kivennäisvettä *Ravintoarvoltaan kookossokeri on erittäin hyvä

Lue lisää »
Terveys ja hyvinvointi
Fredu Sirviö

Evira: Luomuelintarvikkeiden aitouteen voi luottaa

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tutki vuonna 2015 luomutuotteista torjunta-ainejäämiä, lisäaineita ja geenimuunneltujen organismien käyttöä. Tulosten mukaan luomuelintarvikkeiden tuotannossa noudatettiin luomusääntöjä kahta poikkeusta lukuun ottamatta. Evira keräsi noin 300 näytettä suomalaisten luomuyrittäjien tuotannosta. Näytteitä otettiin viljasta, maidosta, kananmunista, hunajasta, kasviksista sekä näistä jalostetuista tuotteista kuten leivästä. Kahden yrittäjän tuotteista eli yhdestä jauho- ja kahdesta leipäerästä löydettiin torjunta-ainejäämiä. Kummallakin

Lue lisää »
Vieritä ylös