Jo tunti viikossa salitreeniä vähentää sydänkohtauksen riskiä

Uuden tutkimuksen mukaan jo alle tunninkin viikottainen painoharjoittelu vähentää sydänkohtauksen riskiä 40-70 %. Tätä pidemmät harjoitukset eivät tuoneet lisähyötyjä.

Yleisen käsityksen mukaan salilla on vietettävä pitkiä aikoja, mutta jopa kaksi viiden minuutin sarjaa penkkipunnerruksia osoittautui tehokkaaksi. Tutkimus tehtiin Iowa State Yliopistossa. Tutkimus on ensimmäisiä, jossa tutkitaan painoharjoittelun ja sydän- ja verisuonitautien yhteyttä. Tulosten mukaan painoharjoittelusta on hyötyä yksinään, ilman aerobista harjoittelua, kuten juoksemista tai kävelyä. Toisin sanoen aerobista liikuntaa ei tarvitse suorittaa aiemmin suositeltuja määriä, painoharjoittelu yksinään tuo tuloksia. Tutkimus on julkaistu Medicine and Science in Sports –julkaisussa.

Tutkimuksessa analysoitiin dataa 13 000 aikuisesta, jotka osallistuivat Aerobics Centerin pitkäaikaistutkimukseen. Tutkimuksessa mitattiin kolmea terveysmuuttujaa: Sydän- ja verisuonitapahtumia, kuten sydänkohtauksia ja aivohalvauksia, joissa potilas jäi eloon, sekä niitä, joissa potilas menehtyi ja muita kuolemia. Tutkimustulosten mukaan painoharjoittelu vähensi näiden kaikkien todennäköisyyttä.

”Tulokset ovat rohkaisevia, mutta lähtevätkö ihmiset todellakin salille? Ja käyvät siellä säännöllisesti? Se on miljoonan dollarin kysymys”

Salille meneminen

Painoharjoittelua ei ole aina yhtä helppo sovittaa tavalliseen arkeen kuin aerobista harjoittelua. Arkiaktiivisuuteen on helppo lisätä kävelyä tai pyöräilyä tai kävellä portaat ylös. Painoharjoitteluun on vain harvoja tilaisuuksia arjessa. Monella on kuntopyörä tai stepperi kotona, mutta harvemmalla kattavat kuntosalilaitteet.

Tämän takia kuntosalijäsenyys on järkevä. Samaisen tutkimuksen mukaan ne, joilla oli kuntosalijäsenyys liikkuivat enemmän. Tässä tutkimuksessa tutkittiin vapaa painojen ja painolaitteiden käyttöä, mutta hyötyä on muustakin lihaksia vahvistavasta harjoittelusta.

Minkä tahansa painon nostamisesta on hyötyä, kunhan lihas saa harjoitusta. Keholle on ihan se ja sama, kaivatko ojaa lapiolla, nosteletko painavia kauppakasseja vai kahvakuulaa.

Useimmat painoharjoittelua koskevat tutkimukset keskittyvät luuterveyteen, suorituskykyyn ja ikäihmisten elämänlaatuun. Sydänkohtausten ehkäisyn kohdalla monet ajattelevat ensimmäiseksi lenkkeilyä tai muuta aerobista harjoittelua. Tämän tutkimuksen mukaan painoharjoittelu on yhtä hyödyllistä ja sillä on lisäksi muitakin etuja.

Samasta tutkimusaineistosta etsittiin myös yhteyttä painoharjoittelun ja diabeteksen ja korkean kolesterolin välillä. Tämä tutkimus julkaistiin Mayo Clinic Proceedings –julkaisussa. Tutkimuksen mukaan painoharjoittelu vähensi näitäkin sairausriskejä.

Tutkimuksessa verrattiin alle tunnin viikossa salilla treenaavien ja kokonaan painoilla harjoittelemattomien ryhmiä ja tuloksen mukaan metabolisen oireyhtymän riski väheni 29 %. Metabolinen oireyhtymä lisää riskiä sairastua sydänsairauksiin, aivohalvauksiin ja diabetekseen. Korkean kolesterolin riski väheni 32 %. Tulokset olivat riippumattomia aerobisesta harjoittelusta.

Lihasten harjoittamisella on merkitystä paitsi kalorien polttamisessa sekä luiden ja nivelien liikkuvuudessa, mutta myös aineenvaihdunnallisia hyötyjä. Tätä ei useinkaan ymmärretä. Vaikka et lenkkeile, etkä tee muutakaan aerobista harjoittelua, painoharjoittelulla teet lihaksistasi suuremmat ja vahvemmat, jolloin ne myös polttavat enemmän kaloreita. Tämä torjuu lihavuutta ja tuo useita muitakin terveysetuja.

Kuinka aloittaa saliharjoittelu?

Monelle suurin kynnys aloittaa voimaharjoittelu on mennä ensimmäistä kertaa kuntosalille. Usein kun muutaman kerran on käyty tutustumassa saliharjoitteluun, siitä tulee mieluisa rutiini arkeen. Olen luonut Kickstart -treeniohjelmat, jotka auttavat pääsemään yksilöllisiin tavoitteisiin. Täytä alla olevasta linkistä nopea testi, jonka avulla pääset katsomaan mikä ohjelmista sopii juuri sinulle.

Jaa tämä artikkeli

Artikkelit

Terveys ja hyvinvointi
Fredu Sirviö

Miksi pitäisi luopua hiilareista eikä kaloreista, kun haluaa pitää painonsa kurissa?

BMJ Medical Journalissa julkaistussa tutkimuksessa oli mukana 164 ylipainoista henkilöä, joista osa oli vähähiilihydraattisella dieetillä ja osa runsashiilihydraattisella dieetillä. Vähähiilihydraattisella dieetillä olevat polttivat vuorokaudessa 250 kaloria enemmän kuin runsaasti hiilihydraattia sisältävällä dieetillä olevat. Tämä saattaa olla avain saavutetun painon ylläpitämisessä dieetin jälkeen, jolloin hidastuneella aineenvaihdunnalla ja nälän tunteella on taipumus ottaa valta. ”Tämä saattaa olla

Lue lisää »
Treeni
Fredu Sirviö

Jo tunti viikossa salitreeniä vähentää sydänkohtauksen riskiä

Uuden tutkimuksen mukaan jo alle tunninkin viikottainen painoharjoittelu vähentää sydänkohtauksen riskiä 40-70 %. Tätä pidemmät harjoitukset eivät tuoneet lisähyötyjä. Yleisen käsityksen mukaan salilla on vietettävä pitkiä aikoja, mutta jopa kaksi viiden minuutin sarjaa penkkipunnerruksia osoittautui tehokkaaksi. Tutkimus tehtiin Iowa State Yliopistossa. Tutkimus on ensimmäisiä, jossa tutkitaan painoharjoittelun ja sydän- ja verisuonitautien yhteyttä. Tulosten mukaan painoharjoittelusta

Lue lisää »
Treeni
Fredu Sirviö

Pätkäpaasto ja treenaaminen – Paastotreeni ja treenien tauottaminen pätkäpaastolla

Ei ole väärää aikaa treenata, mutta on hyvää ja huonoa treenien jaksottamista, varsinkin kun noudatamme pätkäpaastoa. Huonosti ajoitettu treeni voi katkaista kehon paastotilan ja heikentää vointia, erityisesti silloin, jos paastoaminen on sinulle muutenkin hankalaa ja tunnet usein nälkää. Kokemusperäisesti ongelmat paastonaikaisessa treenaamisessa lisääntyvät sitä mukaa, kuin rasvaprosentti pienenee. Erityisesti varhaiset aamutreenit tekevät erittäin nälkäiseksi, kun

Lue lisää »
Terveys ja hyvinvointi
Fredu Sirviö

Tutkimus: Kuinka ketogeeninen ruokavalio vaikuttaa eri syöpätyyppeihin

 Ketogeeninen ruokavalio (KD) on runsasrasvainen, vähähiilihydraattinen ja proteiinipitoinen ruokavalio, jota on äskettäin ehdotettu paranemista tukevaksi hoitomuodoksi useiden syöpätyyppien hoidossa.   Ketogeenisen ruokavalion teho perustuu Warburgin efektiin, biokemialliseen ilmiöön, jossa syöpäsolut hyödyntävät ATP:n tuottamisessa pääasiassa glykoosia oksidatiivisen fosforylaation sijaan. Lisäksi jotkut syövät eivät kykene metaboloimaan ketoaineita mitokondrioiden toimintahäiriön ja ketonien hyödyntämisen kannalta välttämättömien entsyymien vähentymisen vuoksi.  

Lue lisää »
Treeni
Fredu Sirviö

Uusi tutkimus: Ketogeenisen ruokavalion vaikutukset voimaharjoittelua harrastavien miesten kehon koostumukseen, voimaan, tehoon ja hormonaaliseen profiiliin

Tutkimuksen Suomennos: Anni Sirviö 7 kesäkuuta 2018. Tutkimuksen julkaisseet henkilöt: Wilson JM, Lowery RP, Roberts MD, Sharp MH, Joy JM, Shields KA, Partl J, Volek JS, D’Agostino D. Alkuperäinen tutkimus julkaistu PubMedissä ja se on luettavissa tästä.   Tutkijat Wilson, Lowery, Volek ja heidän kollegansa tekivät tutkimuksen, jossa selvitettiin, miten ketogeeninen ruokavalio vaikuttaa urheilijoiden fysiikkaan, etenkin

Lue lisää »
kuusenkerkkiä metsästä
Reseptit
Fredu Sirviö

Näin valmistat kuusenkerkkäsiirappia

Kuusenkerkkäsiirappi on erinomainen yskänlääke ja todella maukas jälkiruokakastike. Kuusenkerkkäsiirappi sopii myös makeaksi mausteeksi moniin pääruokiin. Kokeile esim. padoissa, juuresten tai vaikkapa grilliruoan kanssa. ”-Ennen vanhat ihmiset keräsivät suuhun paljon kuusenkerkkiä ja pureskelivat niitä. He torjuivat hammassärkyä, suutulehdusta ja keuhkoputkentulehdusta tällä keinoin. Ainoastaan tietysti keväisin, jolloin kerkät olivat tuoreita, kertoo eläkkeellä oleva metsänhoitaja Matti Eerola. -yle.fi”

Lue lisää »

Oletko valmis aloittamaan Kickstart matkasi?

Tee nopea testi katsoaksesi mikä ohjelma sopii parhaiten juuri SINULLE! Aloita treenaamaan tuloksellisesti sinulle oikean ohjelman avulla