Ketogeeniseen ruokavalioon soveltuvia snäkkejä

Monelle aiemmasta elämästä tuttu ärsyttävä ”pikkunälkä” saattaa olla menneitä ketogeenisellä ruokavaliolla. Kun me rasva-adaptoidutaan, niin kestämme usein nälkää myös paremmin. Tuleehan meidän energiat kehon omista rasvavarastoista, glukoosienergian sijaan.

Kuitenkin usein saattaa eteen tulla tilanne, jossa lämpimiä aterioita ei ole pitkään saatavilla, tarvitsee vähän lisää energiaa tai muuten vain haluaa napostella.
Vaikka vielä ei kovin hyvin kauppojen valikoimasta löydy ketopatukoita ym prosessoituja snack-välipaloja, löytyy kaupasta jotain paljon parempaa.

Seuraavaksi käyn läpi kaupan välipalatarjontaa ketogeeniseen ruokavalioon ja jaan omat suosikkini.

Pähkinät


Monet pähkinät kuten macadamiapähkinät, pekaanipähkinät, parapähkinät, saksanpähkinät ja mantelit soveltuvat ketogeeniseen ruokavalioon. Pähkinöitä syödessä kannattaa toki muistaa, että ne ovat usein hyvin kaloritiheitä ja energiarikkaita. Ei ole mikään ongelma syödä huomaamattaan useita satoja kaloreita pähkinöistä.

Oliivit


Rakastan hyvälaatuisessa oliiviöljyssä marinoituja oliiveja. Teen yleensä itse marinadin pilkotuista valkosipulinkynsistä ja oliiviöljystä. Oliivit ovat erinomainen snack tai tarjoiluehdotus illanistujaisiin hyvän juustolautasen ja Denada viinin kera.

Kasvikset ja dippi


Tämä on yksi lemppari välipaloistani, silloin kun retkeillään lasten kanssa. Tykkään leikata porkkanoita, paprikaa, kurkkua, varsiselleriä, kukkakaalia ja parsakaalia viipaleiksi ja dippailla niitä guacamoleen tai ranskankermapohjaiseen maustekastikkeeseen.


Kananmunat


Keitän yleensä kerran viikossa isomman satsin kananmunia jääkaappiin, niin minulla on aina ravinnerikas eväs kun tarvitsen. Kuljetan myös käsilaukussa pientä suolapurkkia, jotta saan maustettua kananmunia ja varmistettua, että saan riittävästi natriumia päivän aikana.


Kuivaliha


Jos et itse ole mestari lihankuivattaja, niin monesta marketista löytyy nykyään laadukkaita kuivalihoja, jotka ovat oivallinen välipala ketogeenisellä ruokavaliolla. Kannattaa toki aina lukea tuotteiden tuoteselosteet tarkasti, koska on myös monia valmistajia, joiden lihat on pumpattu täyteen lukuisia ei-ketoon sopivia aineita.


Eri juustoja


Mini Babyel juustot ovat usein mukana meidän retkilaukussa, ne ovat käteviä ja säilyy kohtalaisen hyvin. Cheese pop juustot ovat myös uusi lemppari snäkki. Juustoissa kannattaa myös etsiä täysrasvaisia juustoja ja lukea tuoteselosteet huolella.


Eilisen jämät


Ketogeeninen ruoka on superherkullista ja usein käykin, että illallinen tuli syötyä perheen kanssa kokonaan. Pyrin kuitenkin valmistamaan isompia annoskokoja, koska siten saan tarvittaessa seuraavaksi päiväksi lounaan tai eväät. Yksi tämän hetken lemppareista on ketoroonilaatikko.


Luuliemi


Luuliemi ei suoranaisesti ole ateriankorvike, mutta oiva retkieväs, josta saa varmasti energiaa ja hyvää fiilistä. Voit vaikka lämmittää luulientä nuotilla pannussa. Otan usein myös termariin mukaan luulientä ja hörpin sitä pitkin päivää.


Rasvakahvi

Rasvakahvi on oiva nestemäinen eväs, jos tarvitset nopeasti energiaa. Rasvakahvit ovat hyvin kaloripitoisia, joten suosittelen pitämään maltin niiden kanssa. Rasvakahvin voi myös valmistaa suoraan termariin, jos ei halua käyttää tehosekoitinta. Silloin vaan laitat ainekset termariin ja sekoitat vimmatusti. Muista avata korkki varovasti, koska muuten voi kuuma juoma räjähtää silmille. Been there, done that.

Kamarasipsit


Kamara tarkoittaa sian syötävää nahkaa, josta on poistettu pintakerros. Jos kaipaat perunalastuja tai suolaista, niin possunnahkasipsit ovat kokeilun arvoisia. Itse kaipaisin maustettuja versioita, joita en ole vielä löytänyt kauppojen valikoimista.

Leikkeleitä


Vaikka en kovin suurella innolla suosittele useita leikkeleitä, niiden sisältäminen lisä- ja säilöntäaineiden johdosta, on nykyään markkinoilla muutamia merkkejä, joilta löytyy laadukkaita lisäaineettomia leikkelevalmisteita.

Tässä oli muutamia ideoita, jos nälkä yllättää kesken kaiken ja kaupasta tarvitsee hakea jotain nopeasti. Kerro kommenteissa omat ketovälipalasuosikkisi!