Piilosokereita lähes kaikkialla – katso kattava lista nimistä joilla sokeria piilotellaan elintarvikkeisiin

Vaikka sokeri maistuu ihanalle ja kohtelee makunystyröitämme kovin ystävällisesti, on se silti varsinkin liiallisesti nautittuna haitallista terveydellemme. Luonnollisesti monissa hedelmissä ja kasviksissa esiintyvistä sokereista ei pidä silti olla huolissaan, mutta lisätystä ja prosessoiduista teollisista sokereista kannattaa. Suurin osa päivittäisestä suomalaisten sokerin saannista koostuu nimenomaan lisätyistä sokereista.
Suomalaisten sokerinkulutus ei ole juurikaan laskenut. Ravintotase-tutkimuksesta selvisi, että suomalaiset syövät vuodessa noin 30 kiloa lisättyä sokeria eli sakkaroosia. Tavanomainen sokeri sisältää vain energiaa, eikä lainkaan ravintoaineita. Siksi sen liiallinen nauttiminen voi johtaa painon nousuun.
Suomalaiset kuluttavat paljon sokeria: Miesten päivittäisestä energiansaannista 9 prosenttia,  naisten 10 prosenttia ja lasten jopa 12-14 prosenttia tulevat sokereista.  Suomalaiset 3-6 vuotiaat lapset syövät siis sokeria noin 40-50 grammaa per päivä, suurin osa tästä eli noin 85% on lisättyä sokeria. Huolestuttavaa tässä on sokerinsyönnin yleisyys ja vain joka viides suomalainen lapsi syö sokeria alle saanti suositusten.
Runsaasti sokeria sisältävä ruoka on laadullisesti kehnompaa, sillä lisättyä sokeria pullolaan olevat ruoat eivät sisällä riittävästi tarvittavia ravintoaineita.

Sokeri voidaan merkitä pakkauksiin monilla eri nimillä:

  • ruokosokeri
  • korkean fruktoosi pitoisuuden maissisiirappi / High Fructose Corn Syrup (HFCS)
  • glukoosi / rypälesokeri
  • fruktoosi / hedelmäsokeri
  • glukoosi-fruktoosisiirappi
  • fruktoosi-glukoosisiirappi
  • tärkkelyssiirappi
  • sakkaridit
  • agavenektari
  • ohramallas
  • juurikassokeri (Beet sugar)
  • melassi
  • Riisisiirappi
  • ruskea sokeri
  • intiaanisokeri
  • karamelli
  • carob siirappi
  • tomusokeri
  • kookossokeri
  • maissisiirappi
  • dekstroosi
  • galaktoosi
  • inverttisokeri
  • laktoosi / maitosokeri
  • maltodextriini
  • maltoosi
  • vaahterasiirappi
  • muscovado sokeri
  • raakaruokosokeri
  • fariinisokeri
  • sukroosi
  • tapioca siirappi
  • isoglukoosi
  • sakkaroosi
  • dekstroosi
  • maltoosi
  • tagatoosi
  • trehaloosi
  • glukoosisiirappi
  • isoglukoosi
  • sorbitoli
  • isomalti
  • laktitoli
  • maltitolisiirappi
  • sorbitolisiirappi
  • kidesokeri
  • fariinisokeri

 
Ruokapakkauksiin sokeri ja makeuttajat merkitään mitä moninaisimmilla sanoilla, kuten edellisestä listauksesta voi huomata. Kannattaa siis olla tarkkana ruoka ostoksilla ja lukea tuoteselosteet tarkkaan, jos liialliselta lisätyltä sokerilta haluaa välttyä.
 
Lähteet:
http://syohyvaa.fi/vieko-sokeri-terveyden/
http://stat.luke.fi/ravintotase-2014-ennakko-ja-2013-lopulliset-tiedot_fi
http://syohyvaa.fi/sokerihuurteinen-lapsuus/

Jaa tämä artikkeli

Artikkelit

näin teet raakasuklaata
Reseptit
Fredu Sirviö

Fredun raakasuklaaresepti – näin helppoa on suklaan tekeminen itse

Kaakaon terveellisyys on yleisesti tunnettu fakta. Kuitenkin suurin osa suklaasta mitä kaupassa myydään on kaikkea muuta kuin terveellistä. Yleensä niissä on kaakaon seurana suuri määrä valkoista sokeria ja muita epäterveellisiä ainesosia. Tässä Safkatutkan perustajan Fredu Sirviö suosikkiresepti raakasuklaan valmistukseen. Tarvitset: 1 dl kaakaovoita 1 dl kookosöljyä 1 dl raakakaakaojauhetta 2 rkl hunajaa tai kookossokeria ripaus

Lue lisää »
vihreistä lehtikasviksista saat terveydelle tärkeää lehtivihreää
Terveys ja hyvinvointi
Fredu Sirviö

Miksi jokaisen suomalaisen tulisi syödä lisää lehtivihreää sisältäviä kasviksia

Uusi hiljattain julkaistu tutkimus Journal of Cell Science julkaisussa paljastaa uutta, ja mielenkiintoista tietoa klorofylliä sisältävien kasvien syömisen hyödyistä. Tutkimuksessä kävi ilmi, että syömällä paljon klorofylliä eli lehtivihreää sisältäviä ruokia, voivat nisäkkäät vangita tiettyjä aaltopituuksia auringon säteilystä, ja tämä säteily yhdessä klorofyllin kanssa lisää energian tuotantoa solujen sisällä, eli mitokondrioissa. Tutkijat havaitsivat, että nisäkkäät voivat lisätä

Lue lisää »
niksi jolla vähentää torjunta-ainejäämiä
Terveys ja hyvinvointi
Fredu Sirviö

Vähennä torjunta-ainejäämiä ruoassasi

Torjunta-ainejäämiä löytyy nykyään kaikkialta. Jos haluaa välttää torjunta-ainejäämiä niin kannattaa suosia luomua. Jos luomulaatuisia hedelmiä tai kasviksia ei ole saatavilla niin kannattaa ehdottomasti kuoria kasvikset ennen käyttöä. Suurin osa torjunta-ainejäämistä löytyy yleensä kuoresta. Hiljattain julkaistun amerikkalaisen Enviromental Working Groupin tutkimuksen mukaan eniten ja vähiten torjunta-aineita löytyi seuraavista kasviksista. Eniten torjunta-aineita löytyy seuraavista kasviksista: 1. Omenat 2. Mansikat 3.

Lue lisää »
banaanileivän valmistus on helppoa
Reseptit
Fredu Sirviö

Helppo ja herkullinen gluteeniton banaanileipä

Tämä banaanileipä on super-helppo ja nopea toteuttaa. Siinä ei ole lainkaan gluteenia, eikä lisättyä makeutustakaan tarvita banaanien tuoman luontaisen makeuden ansiosta. Maistuu niin lapsille, kuin aikuisillekkin. Sopii aamiaiseksi, välipalaksi ja vaikkapa kahvin kanssa. Siinä on kivasti proteiinia ja  kalsiumia, ja se pitää hyvin nälkää. Resepti: 7 kypsää banaania 7 kananmunaa 2 isoa ruokalusikallista tahinia 2 dl kookosjauhoja

Lue lisää »
Reseptit
Fredu Sirviö

Näin valmistat ketogeeniselle ruokavaliolle soveltuvaa salaatinkastiketta

Hyvä salaatinkastike voi olla ratkaisevan tärkeä menestyksekkääseen salaatin syöntiin ja tarjoiluun. Kastikkeella saat kasviksiin makua ja mehevyyttä. Öljypohjainen salaatinkastike on myös hyvä tapa saada lisää rasvaa ketogeenisellä ruokavaliolla. Pääset helpolla, jos hankit kotiisi hieman hyvälaatuista omenaviinietikkaa sekä oliiviöljyä. Niitä voit lorauttaa suoraan annoksen päälle. Erittäin hyvän ja maukkaan salaattikastikkeen saat lisäämällä kulhoon seuraavat ainekset: • oliiviöljyä

Lue lisää »
Terveys ja hyvinvointi
Fredu Sirviö

Ketoosin ja ketoasidoosin ero?

Moni sekoittaa ketoosin ja ketoasidoosin. Toinen näistä on elimistön luonnollinen aineenvaihdunnan tila ja toinen on ykköstyypin diabeetikoille hengenvaarallinen komplikaatio. Ketoosi on lääketieteen mukaan täysin normaali aineenvaihdunnan tila. Se on elimistön reaktio tilanteeseen, jossa hiilihydraattien saanti ravinnosta on erittäin vähäistä. Normaalissa länsimaisessa ruokavaliossa hiilihydraatit ovat elimistömme ensisijainen energianlähde. Emme kykene varastoimaan hiilihydraatteja vastaavalla tavalla kuin esim.

Lue lisää »

Oletko valmis aloittamaan Kickstart matkasi?

Tee nopea testi katsoaksesi mikä ohjelma sopii parhaiten juuri SINULLE! Aloita treenaamaan tuloksellisesti sinulle oikean ohjelman avulla