Uusi tutkimus: Ketogeenisen ruokavalion vaikutukset voimaharjoittelua harrastavien miesten kehon koostumukseen, voimaan, tehoon ja hormonaaliseen profiiliin

Tutkimuksen Suomennos: Anni Sirviö 7 kesäkuuta 2018. Tutkimuksen julkaisseet henkilöt: Wilson JM, Lowery RP, Roberts MD, Sharp MH, Joy JM, Shields KA, Partl J, Volek JS, D’Agostino D. Alkuperäinen tutkimus julkaistu PubMedissä ja se on luettavissa tästä.
 
Tutkijat Wilson, Lowery, Volek ja heidän kollegansa tekivät tutkimuksen, jossa selvitettiin, miten ketogeeninen ruokavalio vaikuttaa urheilijoiden fysiikkaan, etenkin voimaharjoittelua harrastavien miesten kohdalla harjoitteluohjelmien jälkeen.
 
Tutkimuksen nimi on ”Ketogeenisen ruokavalion vaikutukset voimaharjoittelua harrastavien miesten kehon koostumukseen, voimaan, tehoon ja hormonaaliseen profiiliin”.
Tutkimus ketogeenisestä ruokavaliosta: Rasvaton massa ja parempi hormonaalinen profiili Vs. länsimaiset ruokavaliot
 
Ketogeeninen ruokavalio on saavuttanut nopeasti suosiota ruokavaliona, jonka avulla voi polttaa merkittävästi rasvaa. Vielä äskettäin on ajateltu, että ketogeeniset ruokavaliot polttavat tehokkaasti rasvaa, mutta vähentävät samalla suorituskykyä merkittävästi.
Tohtori Jacob Wilson on toiminut viime aikoina ruokavalion kannattajana yhdessä tohtori Jeffrey Volekin kanssa. He ovat yhdessä suorittaneet tutkimusta, joka tutki ketogeenisen ruokavalion vaikutusta voimaharjoittelua harrastavien miesten voimaan ja tehoon.
 
Tutkimus: Tutkittiin 25 voimaharjoittelua harrastavaa miestä, joiden keskimääräinen kyykky oli 1,56 kertaa heidän kehonpainonsa verran.
 
13 (n=13) ketogeenisen ruokavalion ryhmässä ja (n=12) länsimaisen ruokavalion ryhmässä.
Ryhmät noudattivat ruokavalioitaan 2 viikkoa (jossa ajassa tutkimukset ovat yleensä osoittaneet ihmisten sopeutuvan ketoosiin), minkä jälkeen he aloittivat voimaharjoittelun viikolla 3.
 
Ketoryhmän todettiin olevan ketoosissa verikokeiden avulla. Ketogeeninen ruokavalio koostui 75 % rasvasta, 5 % hiilihydraateista ja 20 % proteiineista. Länsimainen ruokavalio koostui 55 % hiilihydraateista, 20 % proteiineista ja 25 % rasvasta. Ketoryhmälle annettiin hiilihydraattitäydennystä viikoilla 10–11, jolla vältettiin virheet kehonkoostumusmittauksissa.
 
Tulokset:
Molempien ryhmien rasvaton massa kasvoi merkittävästi ilman eroja ryhmien välillä. 
Ketoryhmän rasvaton massa kasvoi merkittävästi viikoilla 10–11 hiilihydraattitäydennyksen yhteydessä, joten tulokset eivät eronneet länsimaisen ruokavalion tuloksista. Lisäksi ketoryhmän rasvaton massa kasvoi tutkimuksen aikana huomattavasti enemmän: ”Absoluuttinen delta-analyysi paljasti, että rasvattoman massan muutokset viikoilla 1-11 ja 10–11 olivat ketoryhmällä merkittävästi suuremmat länsimaisen ruokavalion ryhmään verrattuna (p<0,007) ” (Wilson, Lowery, Roberts, Sharp, Joy, Shields… D’Agostino, 2017).
 
Myös lihastiheys kasvoi merkittävästi ketogeenisen ruokavalion aikana. Voimassa tai huipputehoissa ei havaittu merkittäviä eroja. Tutkijat havaitsivat kuitenkin ketoryhmällä parantuneen testosteronipitoisuuden, joka kasvoi 118 ng/dl kun länsimaalaisen ruokavalion ryhmällä se pieneni 36 ng/dl.
 
Yhteenveto:
Rasvattoman massan lisääntyminen johtuu osittain hiilihydraattitäydennyksen aiheuttamasta lisääntyneestä glykogeenipitoisuudesta sekä kasvaneista vesivarastoista (mikä on yleistä hiilihydraattipiikin aikana). Tämän vuoksi näyttää siltä, että ketogeeninen ruokavalio soveltuu erittäin hyvin voima-/kestävyysharjoittelijoille.
 
Wilson, J. M., Lowery, R. P., Roberts, M. D., Sharp, M. H., Joy, J. M., Shields, K. A., … D’Agostino, D. (2017).

Jaa tämä artikkeli

Artikkelit

Terveys ja hyvinvointi
Fredu Sirviö

Miksi pitäisi luopua hiilareista eikä kaloreista, kun haluaa pitää painonsa kurissa?

BMJ Medical Journalissa julkaistussa tutkimuksessa oli mukana 164 ylipainoista henkilöä, joista osa oli vähähiilihydraattisella dieetillä ja osa runsashiilihydraattisella dieetillä. Vähähiilihydraattisella dieetillä olevat polttivat vuorokaudessa 250 kaloria enemmän kuin runsaasti hiilihydraattia sisältävällä dieetillä olevat. Tämä saattaa olla avain saavutetun painon ylläpitämisessä dieetin jälkeen, jolloin hidastuneella aineenvaihdunnalla ja nälän tunteella on taipumus ottaa valta. ”Tämä saattaa olla

Lue lisää »
Treeni
Fredu Sirviö

Jo tunti viikossa salitreeniä vähentää sydänkohtauksen riskiä

Uuden tutkimuksen mukaan jo alle tunninkin viikottainen painoharjoittelu vähentää sydänkohtauksen riskiä 40-70 %. Tätä pidemmät harjoitukset eivät tuoneet lisähyötyjä. Yleisen käsityksen mukaan salilla on vietettävä pitkiä aikoja, mutta jopa kaksi viiden minuutin sarjaa penkkipunnerruksia osoittautui tehokkaaksi. Tutkimus tehtiin Iowa State Yliopistossa. Tutkimus on ensimmäisiä, jossa tutkitaan painoharjoittelun ja sydän- ja verisuonitautien yhteyttä. Tulosten mukaan painoharjoittelusta

Lue lisää »
Treeni
Fredu Sirviö

Pätkäpaasto ja treenaaminen – Paastotreeni ja treenien tauottaminen pätkäpaastolla

Ei ole väärää aikaa treenata, mutta on hyvää ja huonoa treenien jaksottamista, varsinkin kun noudatamme pätkäpaastoa. Huonosti ajoitettu treeni voi katkaista kehon paastotilan ja heikentää vointia, erityisesti silloin, jos paastoaminen on sinulle muutenkin hankalaa ja tunnet usein nälkää. Kokemusperäisesti ongelmat paastonaikaisessa treenaamisessa lisääntyvät sitä mukaa, kuin rasvaprosentti pienenee. Erityisesti varhaiset aamutreenit tekevät erittäin nälkäiseksi, kun

Lue lisää »
Terveys ja hyvinvointi
Fredu Sirviö

Tutkimus: Kuinka ketogeeninen ruokavalio vaikuttaa eri syöpätyyppeihin

 Ketogeeninen ruokavalio (KD) on runsasrasvainen, vähähiilihydraattinen ja proteiinipitoinen ruokavalio, jota on äskettäin ehdotettu paranemista tukevaksi hoitomuodoksi useiden syöpätyyppien hoidossa.   Ketogeenisen ruokavalion teho perustuu Warburgin efektiin, biokemialliseen ilmiöön, jossa syöpäsolut hyödyntävät ATP:n tuottamisessa pääasiassa glykoosia oksidatiivisen fosforylaation sijaan. Lisäksi jotkut syövät eivät kykene metaboloimaan ketoaineita mitokondrioiden toimintahäiriön ja ketonien hyödyntämisen kannalta välttämättömien entsyymien vähentymisen vuoksi.  

Lue lisää »
Treeni
Fredu Sirviö

Uusi tutkimus: Ketogeenisen ruokavalion vaikutukset voimaharjoittelua harrastavien miesten kehon koostumukseen, voimaan, tehoon ja hormonaaliseen profiiliin

Tutkimuksen Suomennos: Anni Sirviö 7 kesäkuuta 2018. Tutkimuksen julkaisseet henkilöt: Wilson JM, Lowery RP, Roberts MD, Sharp MH, Joy JM, Shields KA, Partl J, Volek JS, D’Agostino D. Alkuperäinen tutkimus julkaistu PubMedissä ja se on luettavissa tästä.   Tutkijat Wilson, Lowery, Volek ja heidän kollegansa tekivät tutkimuksen, jossa selvitettiin, miten ketogeeninen ruokavalio vaikuttaa urheilijoiden fysiikkaan, etenkin

Lue lisää »
kuusenkerkkiä metsästä
Reseptit
Fredu Sirviö

Näin valmistat kuusenkerkkäsiirappia

Kuusenkerkkäsiirappi on erinomainen yskänlääke ja todella maukas jälkiruokakastike. Kuusenkerkkäsiirappi sopii myös makeaksi mausteeksi moniin pääruokiin. Kokeile esim. padoissa, juuresten tai vaikkapa grilliruoan kanssa. ”-Ennen vanhat ihmiset keräsivät suuhun paljon kuusenkerkkiä ja pureskelivat niitä. He torjuivat hammassärkyä, suutulehdusta ja keuhkoputkentulehdusta tällä keinoin. Ainoastaan tietysti keväisin, jolloin kerkät olivat tuoreita, kertoo eläkkeellä oleva metsänhoitaja Matti Eerola. -yle.fi”

Lue lisää »

Oletko valmis aloittamaan Kickstart matkasi?

Tee nopea testi katsoaksesi mikä ohjelma sopii parhaiten juuri SINULLE! Aloita treenaamaan tuloksellisesti sinulle oikean ohjelman avulla