sleep-1209288_1280

Vinkkejä kuinka parantaa yöunien laatua

Vasta alettuani seuraamaan unta Oura sormuksen ja sovelluksen avulla huomasin, että olen nukkunut päässääntöisesti liian vähän ja välillä unenlaatu on ollut mitä sattuu.


Liian lyhyet yöunet ovat pitkäkestoisesti lähes yhtä suuri terveysriski kuin huono ruokavalio ja todistetusti yhteydessä moniin sairauksiin.
Ouran hankkimisen jälkeen aloin seuraamaan yöuniani todella tarkasti. Jos oletkin seurannut minun Instagram tarinoita (@fredusirvio), niin olet varmaan huomannut, että olen ahkerasti julkaissut raportteja yöunistani niissä. 


Muutamilla vinkeillä olen saanut parannettua yöuniani keskiarvoisesti 70/100 pisteestä noin 90/100 pisteeseen. Eli nykyään yöuneni ovat usein lähes täydellisiä (älylaitteiden mielestä ?)

Tässä parhaat vinkkini, joista uskon että on varmasti monille apua. 

1. Syö päivän viimeinen ateria 2-3 tuntia ennen nukkumaan menoa.
Tämän moni tietääkin jo ihan omasta kokemuksesta. Liian täydellä vatsalla nukahtaminen on vaikeaa ja alkuyön unenlaatu kärsii. Itse syön päivän viimeisen aterian noin 2-3 tuntia ennen nukkumaan menoa. Koitan myös olla napostelematta sen jälkeen. Tee ja vesi ovat OK.

2. Ota kylmä suihku ennen nukkumaanmenoa
Tämä on ollut itselleni yksi käänteentekevimmistä toimenpiteistä syvän unen määrän kasvattamiseen. Sain keskimääräisesti syvää unta alle tunnin yössä. Syvä uni on erittäin tärkeä unen vaihe ja sitä olisi hyvä saada mahdollisimman paljon yön aikana. Luin jostain vinkin, että jääkylpy tai jääkylmä suihku ennen nukkumaanmenoa auttaisi optimoimaan syvän unen määrää ja omalla kohdallani näin on todella tapahtunut. Jääkylmästä suihkusta on tullut päivittäinen rutiini ja se vaikuttaa todella positiivisesti syvän unen määrään.

3. Sulje älylaitteet ajoissa
Sinivalo on valon taajuus, jota löytyy luonnollisesti auringonvalosta. Kirkasvalolamppujen teho perustuu sinivaloon. Tämän lisäksi sinivalolle altistuu runsaasti loisteputkien ja autojen lamppujen valoista sekä tietokoneiden ja älylaitteiden kuten kännyköiden ja tablettien näytöistä. Sinivalo kertoo aivoille, että on päivä ja olisi aika piristyä. Liikaa saatuna sinivalo kuitenkin uuvuttaa aivot, väsyttää silmiä sekä aiheuttaa silmissä punoitusta ja kuivumisen tunnetta. Se myös sumentaa näkökenttää ja haittaa etenkin hämärässä näkemistä. Liian myöhäiseen aikaan sinivalolle altistuminen estää aivojen melatoniinintuotantoa ja vaikeuttaen luonnollisen unen saamista.

4. Älä pidä iltaisin turhaan valoja päällä
Itse hankittiin kotiin suolalakivilamppu, jonka laitamme päälle pimeän tullen. Koitamme välttää illan suussa kirkkaita kattolamppuja ja valaisimia. Näin kroppa alkaa luonnollisesti valmistautumaan yöunille ja nukahtaminen on helpompaa.

5. Stressaa vähemmän
Hyvä unenlaatu ja tarpeeksi yöunta vaikuttvat positiivisesti myös stressinhallintaan. Korkea stressitaso vaikuttaa negatiivisesti taas unenlaatuumme. Jos tuntuu, että stressi on ottanut elämästäsi vallan ja stressitasot ovat korkealla, niin on hyvä alkaa tekemään asialle jotain. Ensimmäinen askel on tunnistaa stressin aiheuttajat. Kun tiedostamme mikä (esim koulu, työ, projekti, parisuhde) aiheuttaa stressiä, voimme alkaa tekemään konkreettisia muutoksia omaan arkeen. Harvoin on mikään asia muuttunut paremmksi stressaamalla.

6. Viimeinen kahvikuppi vähintään 6-8 tuntia ennen nukkumaanmenoa
Kahvin sisältämä kofeiini vaikuttaa meihin kaikkiin yksilöllisesti. Joihinkin kahvin sisältämä kofeiini ei tunnu vaikuttavan yhtä piristävästi kuin toisiin. Kofeiini voi kuitenkin vaikuttaa unen laatuun, vaikka et sitä itse huomaisi. Kofeiini muuttaa aivojen kemiaa ja estää luonnollisen, unta säätelevän kemikaalin toimintaa. Olisi hyvä lopettaa kahvinjuonti hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. 

7. Kokeile magnesiumia ravintolisänä
Magnesium on yksi tärkeimmistä mineraaleista ja se osallistuu miljooniin biokemiallisiin reaktioihin ihmiskehossa. Hermosto, solut, elimet ja lihakset tarvitsevat magnesiumia, toimiakseen normaalisti. Magnesiumin saanti voi auttaa sinua rentoutumaan ja parantamaan untasi, varsinkin jos otat sitä ennen nukkumaanmenoa. Liian vähäinen magnesiumin saanti voi aiheuttaa unettomuutta. Sinun tulisi saada vähintään 400 mg magnesiumia päivittäin, mutta useimmat ihmiset eivät saa sitä ruokavaliosta ja kärsivätkin magnesiumin puutteesta.

8. Kokeile ketogeenistä ruokavaliota
Unihäiriöt voivat johtua myös matala-asteisesta tulehduksesta kehossa. Ketogeeninen ruokavalio vähentää todistetusti tulehdusta kehossa ja näin ollen keto ruokavalion omaksuminen saattaa myös parantaa unenlaatua. Lukuisat Keto Kickstartin jäsenet ovat raportoineet unenlaadun parantumisesta siirryttyään ruokavalion pariin. 

Aloita ketogeeninen ruokavalio oikeaoppisesti tai lue ruokavaliosta lisää klikkaamalla tästä.

Jaa tämä julkaisu somessa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

LUE LISÄÄ BLOGISTA

Ilmaisia työkaluja rasvanpolton aloittamiseen

Hyvinvointivalmentaja Anni Sirviö opastaa sinut näiden vinkkien avulla turvallisesti alkuun!.

Ilmainen E-kirja

Lataa ilmainen e-kirja, joka sisältää herkullisia reseptejä ja vinkkejä ketogeeniseen ruokavalioon.

Webinaari rasvanpolttoon

Tule kuuntelemaan ilmainen webinaari, joka tarjoaa vinkkejä tehokkaaseen rasvanpolttoon.

Soveltuuko keto minulle?

Tämä video käy läpi ketogeenisen ruokavalion "vaikutuksia" ja antaa uusia näkemyksiä ruokavalioon.

Oletko valmis aloittamaan kickstart matkasi?

Aloita valitsemalla sinulle sopiva valmennus