fbpx

Yhdeksän vuoden yhteistyö on osoittanut miten sokeri vaikuttaa syöpäsolujen kasvuun

Tämä on valtava läpimurto.
On olemassa pitkäaikainen suhde syövän ja sokerin välillä, mutta prosessin ymmärtäminen on osoittautunut erittäin vaikeaksi. Nyt yhdeksän vuoden tutkimusprojektin ansiosta tutkijat ovat tehneet läpimurron.
He ovat löytäneet mekanismin, jolla syöpäsolut metaboloivat sokeria. Uuden tutkimuksen painopiste oli aineenvaihduntavaikutus, joka on ymmärretty jo yli 80 vuoden ajan.
Tiedämme, että melkein kaikki ihmiskehon solut vaativat energiaa, ja ne saavat tämän energian sokereista ruoka-aineessamme. Syöpäsolut vaativat myös sokereita kasvamaan. Mutta niiden glukoosin saanti on paljon korkeampi kuin terveiden solujen, samoin kuin nopeus, jolla ne fermentoivat glukoosin maitohapoksi.
Tätä kutsutaan Warburg-vaikutukseksi. On edelleen silti vaikea selvittää, onko Warburgin-vaikutus oire vai syöpää aiheuttava syy.
On ehdotettu, että syöpäsolujen kasvua voidaan torjua näännyttämällä solut glukoosista, mutta vielä ei ole tällä hetkellä tapaa katkaista syöpäsolujen tarjonta säilyttäen sen avoimeksi normaaleille soluille.
Siksi glukoosin metabolian takana oleva biologinen mekanismi on tärkeä. Se voi olla avain syöpäsolujen näännyttämiseen, terveiden solujen pysyessä toimintakykyisinä. Emme ole aivan vielä siellä, mutta tämä kyseinen tutkimus tuo meidät kriittisen askeleen lähemmäksi läpimurtoa.
”Tutkimuksemme paljastaa, kuinka syöpää aiheuttavien solujen hyperaktiivinen sokerin kulutus johtaa syövän kehitykseen ja kasvuun”, kertoi tutkija Johan Thevelein KU Leuvenista Belgiassa.
”Näin se kykenee selittämään Warburgin vaikutuksen ja kasvaimen aggressiivisuuden välisen korrelaation. Tämä sokerin ja syövän välinen yhteys on laaja-mittainen. Tuloksemme ovat pohjana tulevalle tutkimukselle tällä alalla, joka voidaan nyt toteuttaa paljon tarkemmin ja asiaankuuluvalla painopisteellä. ”
Tiimi käytti hiivasoluja tutkimuksessaan – tarkasti tarkastelemalla Ras-geeniperhettä, joka esiintyy kaikilla eläinsoluilla, mukaan lukien ihmisen syöpäsolut. Tämä tekee Ras-mutaatioiden tutkimisesta hiivassa yhä hyödyllisemmän välineen syöpätutkimuksessa.
Hiivalla on myös erittäin aktiivinen sokerimateriaali, mutta sillä ei ole nisäkässolujen lisäprosesseja, jotka voivat piilottaa taustalla olevia prosesseja.
Työntekijöiden mukaan tutkijat havaitsivat, että hiiva, jolla oli liiallinen glukoosimääritys, aiheutti Ras-proteiinien liiallisen aktivoinnin, mikä sallisi solujen kasvavan nopeutetulla nopeudella.
Thevelein kuitenkin huomautti, että vaikka tämä tutkimus on tärkeä, on se vain yksi askel paljon suuremmassa prosessissa – ja että läpimurto tutkimuksessa ei ole sama kuin lääketieteellinen läpimurto.
”Tulokset eivät riitä tunnistamaan Warburg-vaikutuksen ensisijaista syytä”, hän lisäsi. ”Lisätutkimuksia tarvitaan selvittämään, onko tämä ensisijainen syy myös säilytetty hiivasoluissa.”
Tiimin tutkimus on julkaistu Nature Communications -lehdessä.

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

LUE LISÄÄ BLOGISTA

Ilmaisia työkaluja rasvanpolton aloittamiseen

Hyvinvointivalmentaja Anni Sirviö opastaa sinut näiden vinkkien avulla turvallisesti alkuun!.

Ilmainen E-kirja

Lataa ilmainen e-kirja, joka sisältää herkullisia reseptejä ja vinkkejä ketogeeniseen ruokavalioon.

Webinaari rasvanpolttoon

Tule kuuntelemaan ilmainen webinaari, joka tarjoaa vinkkejä tehokkaaseen rasvanpolttoon.

Soveltuuko keto minulle?

Tämä video käy läpi ketogeenisen ruokavalion "vaikutuksia" ja antaa uusia näkemyksiä ruokavalioon.

Oletko valmis aloittamaan kickstart matkasi?

Aloita valitsemalla sinulle sopiva valmennus